Dieta matki karmiącej piersią
Mleko własne to najlepszy pokarm, jaki matka może zapewnić swojemu dziecku. Dostarcza ono wszystkie niezbędne składniki odżywcze i sole mineralne potrzebne do odżywienia dziecka. Dodatkowo mleko matki zawiera również witaminy i czynniki odpornościowe. Światowa organizacja zdrowia zaleca karmienie piersią jako wyłączny pokarm dla dziecka do 6 miesiąca życia i może być kontynuowane nawet do końca drugiego roku życia. Aby zapewnić prawidłową jakościowo produkcję mleka przez gruczoły piersiowe matki powinny przestrzegać kilku prostych zasad żywienia.
1. Podczas karmienia zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o ok. 500 kcal/dobę. W przypadku karmienia bliźniąt wartość tą trzeba podwoić. Produkcja pokarmu w postaci mleka wymaga dodatkowej energii! Okres karmienia nie jest odpowiednim czasem na restrykcje kaloryczne celem szybkiej (powyżej 2kg na miesiąc) utraty masy ciała.
2. Dieta matki karmiącej nie odbiega od racjonalnych zasad żywienia. Doskonałym ich zestawieniem jest piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia.
3. Odpowiednie nawodnienie jest podstawą do prawidłowej produkcji mleka. Karmiące powinny pić około 3 litrów płynów na dobę!
4. Dieta eliminacyjna bez uzasadnionej medycznie przyczyny nie jest rekomendowana. Zapobieganie wystąpienia alergii poprzez eliminacje wybranych pokarmów nie ma uzasadnienia. To samo tyczy się kolki niemowlęcej. Jeżeli nadejdzie potrzeba eliminacji pewnych pokarmów, decyzja ta powinna zostać skonsultowana z lekarzem.
5. Karmiące piersią nie powinny spożywać więcej niż 300mg kofeiny dziennie. Odpowiada to 3 filiżankom kawy lub 6 herbaty. Przekraczanie tych dawek może powodować u dziecka niepokój i pobudzenie.
6. Alkohol jest przeciwwskazany w okresie karmienia piersią!
Autor: Położna Alina Kienitz
Opracowano na podstawie:
1. Kołodziej J, Karmienie piersią poradnik, Rzeszów 2018, Ministerstwo Zdrowia